Undgå at parforholdet ender i toilettet

Fremtidssikr dit parforhold - både før og efter udfordringerne indtræffer

futurefit parforhold relationships Dec 13, 2023

Nøglen til vedvarende lidenskab og kærlighed - den tror jeg vi er mange der leder efter.

Jeg har i hvert fald brugt en pæn mængde tid og ressourcer på at blive klog på det langtidsholdbare parforhold - og jeg har opsummeret min læring til dig - så du forhåbentlig kan bruge din tid og energi på noget bedre.

LEKTION 1
Der kommer (minimum) et tidspunkt i alle lange parforhold, hvor det at blive sammen ene og alene kommer ned til et valg - et valg om at vores kærlighed er værd at kæmpe for.

For kærligheden kommer du ikke altid til at kunne mærke - men valget om at elske din partner og gøre dig umage med at opfylde deres behov kan du altid tage

Illusionen at alle handlinger i parforholdet skal være lystdrevet kan vi ligeså godt punktere med det samme - ligesom med de fleste andre ting. Der er ikke altid sammenhæng imellem de ting vi har lyst til at gøre på den korte bane og de ting vi godt ved gør os glade på den lange bane. 

Og selvom det er vidunderligt når vores handlinger er drevet af at vi har LYST, men der er mindst ligeså meget kærlighed i at VÆLGE at vise vores hengivenhed til vores partner. 

Lyst og kærlighed er følelser, som helt naturligt kommer og går i varierende omfang over tid, imens at elske hinanden er noget vi (u)bevidst vælger at gøre. Derfor skal vi også lære at være taknemmelige for, at vi vælger hinanden (også når vi ikke har lyst) og at vi forhåbentlig aldrig vil skilles på samme tid.

Parforholdet er nemlig først slut, når vi kan mærke at vi ikke længere VIL mere - ikke når vi tror vi ikke kan mere eller når vi ikke kan mærke gnisten, som mange måske fejlagtigt går rundt og tror.

 LEKTION 2
Det er næsten altid den mening og betydning, som DU tillægger det din partner (ikke) gør, som fucker jer op. 

Kvaliteten af jeres parforhold afhænger 1:1 af: 1) Din følelsesmæssige tilstand og 2) De tidligere erfaringer du har med i rygsækken, fordi disse to faktorer afgør, hvordan DU tolker på din partners handlinger.

Grundlæggende er den menneskelige adfærd drevet af to grundlæggende motivationer - pain og pleasure. Frit oversat kan vi oversætte det til at alt hvad vi gør enten er et udtryk for kærlighed (eller omsorg, hvis du bedre kan lide det udtryk) eller et råb om hjælp.
Så alt hvad vi gør, gør vi grundlæggende med en (u)bevidst intention om at give eller bede om kærlighed.
Og med den viden bliver det en hel del nemmere at kigge om bag måden (der måske er åndssvag) at give/bede om kærlighed på, og opfylde det bagvedliggende behov.
Og ved du hvad det allerbedste er? Friheden til at tolke om andre giver eller beder om kærlighed er fuldstændig din.

MEN HVORDAN OPBYGGER OG OPRETHOLDER VI SÅ DET GODE LANGTIDSHOLDBARE PARFORHOLD, tænker du måske? Tak fordi du spørger - lad os se på: 

 LEKTION 3
Vær det du gerne selv vil have

Det gode parforhold handler grundlæggende om 3 ting

  1. At vide hvad din partner ønsker sig mest og har mest brug for
    (Kend deres ønsker, værdier og frygt - og deres regler omkring hvad der skal til for at opleve dem)
  2. At give din partner det de har mest brug for
    (Bliv afhængig af at finde nye måder at give dem det på)
  3. At vide hvad du selv har mest brug for
    (Bliv sådan et menneske andre har lyst til at give til)

Alt starter jo som bekendt med dig selv (it sucks sometimes - I know), så spørg dig selv hvilke karakteristika der er vigtigst hos en partner for dig? og gør følgende:

  1. Lav en liste 
  2. Begynd at leve op til listen selv

Forhold dig dernæst kritisk til om:

  1. Din partner har viden, vanerne og evnerne til at give dig det du har brug for?
  2. Det ligger til din partners natur at give dig det du har brug for, på den måde du har brug for det?
  3. I deler i 1 jeres top-2 drivere (sikkerhed, variation, signifikans, kærlighed/forbundethed, udvikling og at gøre en forskel)?
    https://core.tonyrobbins.com/driving-force-6/

Og husk så lige at generøsitet handler om at give uden at forvente at få noget igen - så hvis du forventer at din partner skal gøre noget, fordi du har gjort noget, så bliver kærligheden transaktionel og fyldt med forventninger - og forventninger er roden til stress.

Er der stadig håb forude - og vilje til at arbejde for sagen? Så videre til:  

 LEKTION 4
Lær de 5 største stressfaktorer i parforholdet at kende, og forstå, hvordan i får bugt med dem

Hvis vi ikke tager hånd om stressfaktorerne kan de nemlig forvandle selv den mest dybe kærlighed og tiltrækning til at føle sig ensom i parforholdet, misforstået og måske endda død indeni fordi passionen er blevet erstattet med smerte. 

Nøglen til at undgå faldgrupperne er at forstå:

  • de almindelige stressfaktorer, der kan påvirke dit forhold negativt
  • hvordan stressfaktorerne eskalerer, hvis de ikke håndteres.
  • at stressfaktorerne afhjælpes ved at kommunikerer med din partner på en måde, der opfylder hans/hendes dybeste ønsker og behov.

Stressfaktorerne bygger på hinanden, så hvis stressfaktor 1 ikke håndteres efterfølges den af stressfaktor 2 og så fremdeles.

Stressfaktor 1 - Tab af mental tiltrækning:
Vi stopper (u)bevidst med at dyrke polariteten imellem den maskuline og feminine energi, og tiltrækningen (der er den eneste forskel imellem venskab og et intimt (par)forhold) lider.

Træd mere ind i din naturlige energi (oftest feminin for kvinder og maskulin for mænd), hvis du vil bryde den negative spiral. 

Stressfaktor 2 - Irritation, frustration, indsamling af (negative) beviser og utilgængelighed:
VI stopper (u)bevidst med at kommunikere og begynder at rette modstand, vrede og afvisning imod vores partner - og måske undertrykker vi endda vores følelser.

Genoptag åben, forbindende og kærlig kommunikationen for at bryde spiralen.
Tommelfingerregel: Et godt forhold kræver MINIMUM 5 gange så mange positive som negative kommunikationer - fantastisk kræver endnu flere.

Stressfaktor 3 - Tab af fysisk tiltrækning
Vi bliver kritiske overfor og føler os misforstået/forsømt af vores partner, og vi sikrer ikke den åbenhed, der er lidenskabens livsnerve. Kærlighed tilbageholdes med det resultat at den anden føler sig hjælpeløs, fordi partneren ikke kan tilfredsstilles.

Vil vi undgå at ødelægge intimiteten permanent skal vi dyrke tryghed og fælles oplevelser - ikke spænding og oprør.

Stressfaktor 4 - Tab af engagement
Vi forpligter os ikke længere til at forstå vores partner og møde dennes behov - typisk fordi vi ikke føler at der er behov for os, at vi bliver værdsat og forstået. Vi føler os glade med vores venner og på arbejde, men ikke derhjemme.

Hvis vi vil redde forholdet skal vi eliminere alle trusler imod parforholdet - ingen fødder halvt ude af døren, ingen højere prioriteret end vores partner og at opfylde dennes behov.

Stressfaktor 5 - Historien om uforenelighed
... opstår KUN, hvis vi ikke møder hinandens behov, sætter hinanden i første række og prioriterer at forstå hinanden på en inderlig måde.

Hvis vi gør, som vi gjorde i starten af jeres parforhold, så slutter det ikke.
Hvad gjorde du i starten, som du med fordel kunne begynde at gøre igen?

 LEKTION 5
Den feminine og maskuline energi (mis)trives og (dis)connecter af forskellige årsager.

Kvinder er fra Venus - Mænd er fra Mars - vi kender godt udtrykket, men alt for ofte glemmer vi at den feminine og maskuline energier (mis)trives af forskellige årsager, og at det kræver arbejde at opretholde forbundetheden over tid. 

Her får du de 3 no-gos og hvad du skal gøre i stedet for at få den henholdsvis feminine og maskuline energi til at trives. 

FEMININ ENERGI lukker ned for intimiteten når den føler sig:

  1. Uset
    • Den feminine energi har brug for din opmærksomhed - hele tiden!
  2. Misforstået
    • Den feminine energi har brug for ægte nærvær - hele tiden!
  3. Utryg
    • Den feminine energi har brug for tryghed - hele tiden.

MASKULIN ENERGI lukker ned for intimiteten når den føler sig:

  1. Kritiseret
    • Den maskuline energi har brug for din beundring og værdsættelse
  2. Lukket ude
    • Den maskuline energi har brug for at du er åben og legende
  3. Kontrolleret
    • Den maskuline energi har brug for frihed og kærlighed

Jeg forstår virkelig godt at du synes at din partner er krævende eller bøvlet - men de er altså et helt andet væsen end dig - og det var det du blev tiltrukket af i første omgang. 

Så når din kvinde har brug for tryghed og husker som en freaking elefant handler det om at hendes hjerne biologisk er udviklet til at huske detaljer (eksempelvis om hvilke bær der kan spises uden at dø) og til at vide at de er fysisk underlegne og oftere bliver slået ihjel af mænd end omvendt.

Og når din mand virker ligeglad med alle de vigtige detaljer og vil fixe problemer i stedet for at lytte handler det om at han biologisk er udviklet at forlade flokken for at gå ud i det fri, være stille (og fårking nyde roen) og slå dyret ihjel når han ser muligheden - og komme hjem og høste beundring, værdsættelse og kærlighed for hans bidrag til at sikre flokkens overlevelse.

 LEKTION 6
Lav en vision og dyder for jeres parforhold, som imødekommer de ting der typisk udfordrer jer

Eksempel på vision

Vi vælger at give vores partner det de har brug for i stedet for det vi har brug for eller lyst til at give. Vi griner sammen og prioriterer at oversvømme hinanden med opmærksomhed, nærvær og tryghed og afstår fra at kritisere, kontrollere og lukke den anden ude.
Vi vælger hinanden til - hver dag.

Eksempel på dyder

  1. Vi ændrer ikke på hinanden
  2. Vi presser ikke hinanden til noget
  3. Vi giver hinanden ro og tryghed
  4. Vi siger undskyld, når vi sårer hinanden
  5. Vi giver aldrig op på en dårlig dag 

 

Husker du på - og arbejder med - disse seks lektioner, så er du altså rigtig langt i forhold til at fremtidssikre dit parforhold.

  1. Der kommer (minimum) et tidspunkt i alle lange parforhold, hvor det at blive sammen ene og alene kommer ned til et valg - et valg om at vores kærlighed er værd at kæmpe for.

  2. Det er næsten altid den mening og betydning, som DU tillægger det din partner (ikke) gør, som fucker jer op.
  3. Vær det du gerne selv vil have
  4. Lær de 5 faser imod enden af parforholdet, og tag ansvar for at arbejde med det INDEN en (eller begge) ender permanent i historien om uforenelighed.
    1. Tab af mental tiltrækning
    2. Irritation, frustration, indsamling af (negative) beviser og utilgængelighed:
    3. Tab af fysisk tiltrækning
    4. Tab af engagement
    5. Historien om uforenelighed
  5. Den feminine og maskuline energi (mis)trives og (dis)connecter af forskellige årsager.
  6. Lav en vision og dyder for jeres parforhold, som imødekommer de ting der typisk udfordrer jer.

Tænk på jeres parforhold som en bil. Det kører ikke unden at der bliver fyldt noget på den - og det skal vedligeholdes, hvis vi gerne vil forlænge holdbarheden.

God arbejdslyst <3

Vil du forrest i køen, når der næste gang åbnes op for at arbejde målrettet med at fremtidssikre parforholdet?

Skriv mig på ventelisten